3° Τσάκρα

3° Τσάκρα

3° τσάκρα- Ηλιακό Πλέγμα/Navel

Το κίτρινο είναι το χρώμα του και το ηλιακό πλέγμα η θέση του. Θε...

3° τσάκρα- Ηλιακό Πλέγμα/Navel

Το κίτρινο είναι το χρώμα του και το ηλιακό πλέγμα η θέση του. Θεωρείται το κέντρο εξουσίας του σώματος. Το μπλοκάρισμα της ενέργειας στο τρίτο τσάκρα επιφέρει προβλήματα αυτοεκτίμησης, εμπιστοσύνης, ευθύνης και απόλαυσης της χαράς της ζωής. Προβλήματα βάρους, δυσπεψία, έλκος, αίσθημα κόπωσης, ηπατική δυσλειτουργία, προβλήματα στα επινεφρίδια, στο πάγκρεας και στα νεφρά σχετίζονται με το 3°τσάκρα. Δύναμη, ζωντάνια, θέληση, ανεξαρτησία, αυτοπεποίθηση, την επιβεβαίωση, δυναμισμός και αίσθημα ισότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά όταν το 3° τσάκρα βρίσκεται σε ισορροπία. Αυταρχισμός, επιθετικότητα, αλαζονεία, ζήλια και έπαρση παρατηρείται όταν υπερλειτουργεί. Όταν υπολειτουργεί τότε παρατηρείται παθητικότητα, ντροπή, φόβος και αβεβαιότητα. Τεχνικές που μειώνουν το στρες και οι βαθιές αναπνοές θεωρούνται κατάλληλες ασκήσεις εξισορρόπησης.

Σανσκριτικό όνομα: Manipura

Προσωνύμιο: Η πόλη των πολύτιμων λίθων

Στοιχείο: Φωτιά

Πλανήτης: Ήλιος & Άρης

Χρώμα: Κίτρινο

Σχήμα: Τρίγωνο

Αίσθηση: Όραση

Αριθμός πετάλων: 10

Θεότητες: Vahni , Rudra, Lakini

Αδένας: Πάγκρεας

Λέξεις-κλειδιά: Ενέργεια, αυτοεκτίμηση, προσωπικότητα.

Αρχέτυπα: Θετικό: Πολεμιστής (έχουμε τον έλεγχο και την δύναμη) Αρνητικό: Υπηρέτης (καμία εκτίμηση για τον εαυτό μας και για τη ζωή)

Ήχοι: Έγχορδα όργανα

Κρύσταλλοι: Κιτρίνη, Μάτι της Τίγρης, Χρυσόλιθος, Σιδηροπυρίτης, Τοπάζι χρυσό, Διαμάντι(για όλα τα τσάκρα), Αραγωνίτης, Ρόδο της ερήμου, Χρυσός, Χαλκός, Ροδοχρωσίτης και Ασβεστίτης κίτρινος.

Αιθέρια Έλαια: Λεμόνι, Νερόλι, Πορτοκάλι.

Τροφές για ενίσχυση της αυτοεκτίμησης:-Σιτηρά: ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά, ρύζια, λιναρόσποροι, ηλιόσποροι κλπ. –Γαλακτοκομικά: γάλα, τυρί, γιαούρτι. –Μπαχαρικά & βότανα: τζίντζερ, μέντα, δυόσμος, μελισσόχορτο, χαμομήλι, κύμινο, μάραθο.

Μέρη του σώματος: Πάγκρεας, στομάχι, ήπαρ, νεφρά, σπλήνα, συκώτι, χοληδόχο κύστη, λεπτό έντερο, πέψη, μάτια, σάκχαρο του αίματος και πόδια

Χαρακτηριστικά Ισορροπημένου Τσάκρα: Ενέργεια, εμπιστοσύνη, προσωπική δύναμη, αποτελεσματικότητα, καλό μεταβολισμό, θάρρος, δύναμη, κυριαρχία, αυτονομία, ακτινοβολία και αυθορμητισμό.
Περισσότερα

3° Τσάκρα