ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ-CHAKRAS

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ-CHAKRAS

Τα Ενεργειακά Κέντρα του σώματος. Ιδιότητες & Ενέργειες των τσάκρα. Ενεργειακοί κρύσταλλοι που καθαρίζουν, ενεργοποιούν και εναρμονίζουν τα ενεργειακά κανάλια. Κοσμήματα και αιθέρια έλαια που ενισχύουν, ενεργοποιούν και εξισορροπούν τα chakras.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΕΝΤΡΑ-CHAKRAS 

Υποκατηγορίες

 • 1ο Τσάκρα

  1ο τσάκρα- Ρίζα/Βάση/Root

  Χρώμα του το κόκκινο και θέση του η βάση της σπονδυλικής στήλης. Συνδέεται με την επιβίωση, την ασφάλεια, τα χρήματα, τη γείωση και το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Όταν το πρώτο τσάκρα είναι γειωμένο και ισορροπημένο τότε νιώθουμε ασφάλεια μέσα στο περιβάλλον που ζούμε. Όταν υπερλειτουργεί παρατηρείται τάση παχυσαρκίας, μαλθακότητα, προσκόλληση και απληστία. Όταν υπολειτουργεί δημιουργούνται αισθήματα φόβου, ανησυχίας και ανασφάλειας. Η νευρικότητα, το άγχος, η κολίτιδα, οι αιμορροΐδες, η δυσκοιλιότητα, οι όγκοι, χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, ασθένειες των οστών και των αρθρώσεων σχετίζονται με το 1ο τσάκρα. Η ενασχόληση και η επαφή με τη φύση και τη γη, το τρέξιμο, το περπάτημα, η γιόγκα, η κολύμβηση είναι οι καταλληλότερες ασκήσεις εξισορρόπησης. Σημαντικό ρόλο για την ισορροπία του πρώτου τσάκρα έχει ο σωστός ύπνος, ο χώρος στον οποίο ζούμε και τα άτομα που συναναστρεφόμαστε.

  Σανσκριτικό όνομα: Muladhara

  Προσωνύμιο: Η Πηγή

  Στοιχείο: Γη

  Πλανήτης: Κρόνος

  Χρώμα: Κόκκινο & μαύρο

  Σχήμα: το τετράγωνο

  Αίσθηση: Όσφρηση

  Αριθμός πετάλων: 4

  Θεότητες: Ganesha, Indra, Brahma και Dakini

  Αδένας: Επινεφρίδια

  Λέξεις-κλειδιά: Γη, θεμέλια, ασφάλεια, πλούτος, δομή

  Αρχέτυπα: Θετικό: Μητέρα (η ικανότητα να αναλάβει τη φροντίδα του εαυτού του και να βρίσκεται σε ισορροπία και αρμονία) Αρνητικό: Θύμα (επιλογές χωρίς έλεγχο που προκαλούν πόνο, απελπισία και φόβο)

  Ήχοι: Μουσική από κρυστάλλινα μπολ και drums.

  Κρύσταλλοι: Ίασπις κόκκινος, Αιματόλιθος, Γρανάτης κόκκινος, Ρουμπίνι, Κοράλλι, Αιματίτης μαγνητικός, Οψιδιανός και όνυχας μαύρος, Οψιδιανός snowflake, Αχάτης μαύρος, Σιδηροπυρίτης, Μετεωρίτης & γενικά οι περισσότεροι κόκκινοι και μαύροι κρύσταλλοι.

  Αιθέρια Έλαια: Σανταλόξυλο, Μύρο, Κανέλα, Μέντα, Κέδρο, Πατσουλί

  Τροφές για γείωση:-Λαχανικά βολβοειδή: καρότα, πατάτες, παντζάρια, ραπανάκια, κρεμμύδια, σκόρδα κλπ.

  Πρωτεΐνες: αυγά, κρέας, φασόλια, τόφου, σόγια, φυστικοβούτυρο

  Μπαχαρικά & βότανα: Πάπρικα καυτερή, πιπέρι καγιέν, πιπέρι, καυτερή πιπεριά, σχοινόπρασο

  Μέρη του σώματος: Περίνεο, πρωκτός, κόλπος, οστά, πόδια, μύτη και το ανοσοποιητικό σύστημα

  Χαρακτηριστικά Ισορροπημένου Τσάκρα: Υγεία, ευημερία, ασφάλεια, δυναμική παρουσία.

  1ο τσάκρα και Ευημερία

  Το πρώτο τσάκρα συνδέεται με τα χρήματα και την οικονομική κατάσταση του ατόμου. Αν αυτό το τσάκρα δεν λειτουργεί σωστά, δεν είναι ανοιχτό, τότε εκδηλώνονται σοβαρά προβλήματα στο να υπάρξει αφθονία και πλούτος. Οι δονήσεις που βοηθούν είναι η αγάπη, η ευγνωμοσύνη, η φροντίδα και η σκέψη πως τα χρήματα είναι μία θετική ενέργεια. Σημαντικό είναι(και αυτό ισχύει για τη σωστή λειτουργία όλων των τσάκρα)να φροντίζει το άτομο να αφυπνίζει την Κουνταλίνι του και να εξισορροπεί όλα τα του, τα τσάκρα. Το σώμα είναι και αυτό μαγνήτης που προσελκύει τον πλούτο, την επιτυχία, την αγάπη, τις σχέσεις και την ευτυχία. Θεραπεύοντας το σώμα, απελευθερώνονται οι αρνητικές πληροφορίες και συναισθήματα, με αποτέλεσμα να αυξάνει η ικανότητα του να μαγνητίζει όλες τις θετικές ενέργειες που επιθυμεί και που χρειάζεται το σώμα, το μυαλό και η καρδιά για να υλοποιήσει τα όνειρα και τις επιθυμίες του.

  Τα τσάκρα είναι οι ενεργειακές πύλες από όπου οι δονήσεις, οι ενέργειες και οι πληροφορίες εισέρχονται στο σώμα. Ό,τι εισέρχεται φιλτράρεται σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του ατόμου και την κατάσταση των τσάκρα του και εκδηλώνονται ανάλογα στο φυσικό του επίπεδο. Ακόμα κι αν κάποιος δεν γνωρίζει αρκετά για τα τσάκρα οι ασκήσεις ενεργοποίησης τους σίγουρα θα λειτουργήσουν υπέρ του.
  Υπάρχουν αρκετές ασκήσεις και πρακτικές που βοηθούν στην προσέλκυση πλούτου και στην ιδανική λειτουργία του πρώτου τσάκρα, το βασικότερο είναι πριν κάποιος ξεκινήσει ασκήσεις να κατανοήσει πως αισθάνεται για την ενέργεια του χρήματος, ποια είναι η αντίδραση του στο να λαμβάνει χρήματα και να τα ξοδεύει, ουσιαστικά χρειάζεται να αναπροσαρμόσει τη νοοτροπία του για τον πλούτο.
  Είτε πιστεύει κάποιος στον Νόμο της Έλξης είτε όχι, το βέβαιο είναι ότι αν θεωρεί τα χρήματα αρνητική ενέργεια, ότι πηγαίνουν μόνο σε συγκεκριμένους ανθρώπους, ότι αποκτώνται μόνο με κόπο, ότι είναι περιορισμένη η ποσότητα τους, αν διατηρεί αρνητικές παιδικές αναμνήσεις ή έχει συνδέσει το χρήμα με αποτυχίες, αρρώστιες και τραυματικές καταστροφές, αν ντρέπεται να λαμβάνει χρήματα, αν διατηρεί το σύνδρομο της φτώχειας ή πιστεύει ότι δεν δικαιούται αρκετά χρήματα, αν φοβάται τον πλούτο, αν δεν νιώθει απόλαυση, χαρά και ευγνωμοσύνη τότε σίγουρα δεν θα καταφέρει να αποκτήσει ποτέ τα χρήματα που επιθυμεί για να υλοποιήσει τα όνειρα και τις επιθυμίες που έχει. Ο πλούτος και η ευημερία είναι στην ουσία μία πνευματική κατάσταση, είναι ενέργεια, είναι ελευθερία και ο μόνος λόγος που μπορεί να υπάρχει έλλειψη εισροής χρημάτων είναι κάποιο μπλοκάρισμα το οποίο έχει ανάγκη από εργασία.

  Τρόποι για να ξεμπλοκάρετε και να ενεργοποιήσετε το πρώτο τσάκρα για να προσελκύσετε τον πλούτο και την επιτυχία.

  Καθαρίζετε τακτικά την αύρα σας ψεκάζοντας την σε απόσταση 5εκατοστών γύρω από το σώμα και το κεφάλι σας, με ένα ελιξήριο από Ίασπι κόκκινο ή ένα ανάλογο μπουκαλάκι aura-soma ή με έλαιο φασκόμηλου αναμεμιγμένο σε νερό. Η αύρα μπορεί να καθαριστεί και θυμιατίζοντας την με λευκό φασκόμηλο.
  Κάντε διαλογισμούς του πρώτου τσάκρα χρησιμοποιώντας ενεργειακούς κρυστάλλους, όπως Ίασπι κόκκινο, Όνυχα ή Αχάτη μαύρο, Ρουμπίνι, Γρανάτη ή Οψιδιανό snowflake.
  Ασχοληθείτε με την κηπουρική και γενικά με τη Γη σε τακτά διαστήματα και νιώστε τη σύνδεση μαζί της.
  Κάντε μασάζ στα πόδια σας με μείγματα ελαίων με δεντρολίβανο, μέντα, σανταλόξυλο ή κανέλα έχοντας στο μυαλό σας την αίσθηση της οικονομικής ασφάλειας και αισθανόμενοι την απόλαυση της επιτυχίας σας.
  Ακούστε μάντρας ευημερίας και ήχους από κρυστάλλινα μπολ.
  Φορέστε κόκκινες κάλτσες και προτιμήστε τα κόκκινα υποδήματα.
  Περπατήστε ξυπόλητοι στη Γη και οραματίστε ότι οι “ρίζες” σας τρέφονται από τα πολύτιμα αγαθά και ορυκτά της.
  Ευγνωμονείτε και εκδηλώστε αγάπη για όλα τα θαύματα και τα θεία δώρα που λαμβάνεται καθημερινά.
  Όλες οι θετικές επιβεβαιώσεις και πρακτικές βοηθούν στο να καταγραφεί στο υποσυνείδητο σας ο πλούτος ως θετική ενέργεια και η αίσθηση ασφάλειας με την επιθυμητή οικονομική σας κατάσταση.
 • 2o Τσάκρα

  2ο τσάκρα- Χάρα/Ιερό Οστούν/Sacral

  Χρώμα του το πορτοκαλί και θέση του το υπογάστριο και τα γεννητικά όργανα.

  Το δεύτερο τσάκρα συνδέεται με τον αισθησιασμό, τα συναισθήματα, την αναπαραγωγή, τη δημιουργικότητα και ενισχύει τη σεξουαλική ηδονή. Η αισιοδοξία, η αυτοπεποίθηση, η επιτυχία, ο πλούτος, η εξουσία, ο ενθουσιασμός και το θάρρος είναι από τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός ισορροπημένου τσάκρα.

  Ασθένειες των γεννητικών οργάνων, κυστίτιδες, κολπίτιδες, δυσπλασίες, ασθένειες νεφρών και ουροδόχου κύστης, διόγκωση του προστάτη, αναιμία, πόνοι και χαλαρότητα της κοιλιάς, πόνος στο κατώτερο μέρος της πλάτης και προβλήματα στο δέρμα σχετίζονται με την ανισορροπία του δεύτερου τσάκρα.

  Όταν υπέρ λειτουργεί παρατηρείται σεξουαλική εξάρτηση, εμμονές, ψυχαναγκασμοί, αγενή συμπεριφορά. Όταν υπολειτουργεί παρατηρείται σεξουαλική ψυχρότητα και περιφρόνηση.

  Η διατροφή, η περιποίηση του σώματος και η ενασχόληση με ένα χόμπι διατηρούν την ισορροπία του δεύτερου τσάκρα.

  Σανσκριτικό όνομα: Svadhisthana

  Προσωνύμιο: Κατοικία του εαυτού

  Στοιχείο: Νερό

  Πλανήτης: Πλούτωνας

  Χρώμα: Πορτοκαλί

  Σχήμα: Κύκλος

  Αίσθηση: Γεύση

  Αριθμός πετάλων: 6

  Θεότητες: Varuna, Vishnu, Rakini

  Αδένας: Ωοθήκες/Όρχεις

  Λέξεις-κλειδιά: Επιθυμία, δημιουργία, εργατικότητα, κίνηση, μεταμόρφωση

  Αρχέτυπα: Θετικό: Αυτοκράτορας (επιτρέπουμε να ζούμε και να απολαμβάνουμε την αφθονία και κάθε τι καλό) Αρνητικό: Μάρτυρας (ζωή γεμάτη θυσίες και απαξίωση της ευτυχίας και της βοήθειας)

  Ήχοι: Κλασσική μουσική

  Κρύσταλλοι: Καρνεόλη, Αιματόλιθος, Κοράλλι πορτοκαλί, Γρανάτης πορτοκαλί, Φεγγαρόπετρα, Οπαλίτης, Περίδοτο, Χαλαζίας (για όλα τα τσάκρα), Ασβεστίτη, Τοπάζι, Σεληνίτης, Μάτι της Τίγρης

  Αιθέρια Έλαια: Ylang-ylang, Τριαντάφυλλο, Κανέλα

  Τροφές κατάλληλες για το κέντρο της σεξουαλικότητας & δημιουργικότητας:

  - Φρούτα γλυκά: πεπόνι, μάνγκο, φράουλες, φρούτα του πάθους, πορτοκάλια, καρύδα κλπ.

  –Μέλι

  -Ξηροί καρποί: Αμύγδαλα, καρύδια,

  -Μπαχαρικά & βότανα: κανέλα, βανίλια, χαρουπιές, σουσάμι, κύμινο, πάπρικα γλυκιά.

  Μέρη του σώματος: Ωοθήκες/Όρχεις, επινεφρίδια, σπλήνα, μήτρα, τράχηλος, ουροποιητικό σύστημα, προστάτης, κάτω τμήμα εντέρου και πλάτη χαμηλά.

  Χαρακτηριστικά Ισορροπημένου Τσάκρα: Αφθονία, σεξουαλική ικανοποίηση, πλούτος, επιείκεια, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, ενθουσιασμός, αποδοχή των αλλαγών, ροή, αυτοϊκανοποίηση και διασκέδαση.
 • 3° Τσάκρα

  3° τσάκρα- Ηλιακό Πλέγμα/Navel

  Το κίτρινο είναι το χρώμα του και το ηλιακό πλέγμα η θέση του. Θεωρείται το κέντρο εξουσίας του σώματος. Το μπλοκάρισμα της ενέργειας στο τρίτο τσάκρα επιφέρει προβλήματα αυτοεκτίμησης, εμπιστοσύνης, ευθύνης και απόλαυσης της χαράς της ζωής. Προβλήματα βάρους, δυσπεψία, έλκος, αίσθημα κόπωσης, ηπατική δυσλειτουργία, προβλήματα στα επινεφρίδια, στο πάγκρεας και στα νεφρά σχετίζονται με το 3°τσάκρα. Δύναμη, ζωντάνια, θέληση, ανεξαρτησία, αυτοπεποίθηση, την επιβεβαίωση, δυναμισμός και αίσθημα ισότητας είναι τα κύρια χαρακτηριστικά όταν το 3° τσάκρα βρίσκεται σε ισορροπία. Αυταρχισμός, επιθετικότητα, αλαζονεία, ζήλια και έπαρση παρατηρείται όταν υπερλειτουργεί. Όταν υπολειτουργεί τότε παρατηρείται παθητικότητα, ντροπή, φόβος και αβεβαιότητα. Τεχνικές που μειώνουν το στρες και οι βαθιές αναπνοές θεωρούνται κατάλληλες ασκήσεις εξισορρόπησης.

  Σανσκριτικό όνομα: Manipura

  Προσωνύμιο: Η πόλη των πολύτιμων λίθων

  Στοιχείο: Φωτιά

  Πλανήτης: Ήλιος & Άρης

  Χρώμα: Κίτρινο

  Σχήμα: Τρίγωνο

  Αίσθηση: Όραση

  Αριθμός πετάλων: 10

  Θεότητες: Vahni , Rudra, Lakini

  Αδένας: Πάγκρεας

  Λέξεις-κλειδιά: Ενέργεια, αυτοεκτίμηση, προσωπικότητα.

  Αρχέτυπα: Θετικό: Πολεμιστής (έχουμε τον έλεγχο και την δύναμη) Αρνητικό: Υπηρέτης (καμία εκτίμηση για τον εαυτό μας και για τη ζωή)

  Ήχοι: Έγχορδα όργανα

  Κρύσταλλοι: Κιτρίνη, Μάτι της Τίγρης, Χρυσόλιθος, Σιδηροπυρίτης, Τοπάζι χρυσό, Διαμάντι(για όλα τα τσάκρα), Αραγωνίτης, Ρόδο της ερήμου, Χρυσός, Χαλκός, Ροδοχρωσίτης και Ασβεστίτης κίτρινος.

  Αιθέρια Έλαια: Λεμόνι, Νερόλι, Πορτοκάλι.

  Τροφές για ενίσχυση της αυτοεκτίμησης:-Σιτηρά: ζυμαρικά, ψωμί, δημητριακά, ρύζια, λιναρόσποροι, ηλιόσποροι κλπ. –Γαλακτοκομικά: γάλα, τυρί, γιαούρτι. –Μπαχαρικά & βότανα: τζίντζερ, μέντα, δυόσμος, μελισσόχορτο, χαμομήλι, κύμινο, μάραθο.

  Μέρη του σώματος: Πάγκρεας, στομάχι, ήπαρ, νεφρά, σπλήνα, συκώτι, χοληδόχο κύστη, λεπτό έντερο, πέψη, μάτια, σάκχαρο του αίματος και πόδια

  Χαρακτηριστικά Ισορροπημένου Τσάκρα: Ενέργεια, εμπιστοσύνη, προσωπική δύναμη, αποτελεσματικότητα, καλό μεταβολισμό, θάρρος, δύναμη, κυριαρχία, αυτονομία, ακτινοβολία και αυθορμητισμό.
 • 4ο Τσάκρα

  4ο τσάκρα- Καρδιά/Heart

  Σανσκριτικό όνομα: Anahata
  Προσωνύμιο: Αλώβητος
  Στοιχείο: Αέρας
  Πλανήτης: Αφροδίτη
  Χρώμα: Πράσινο & Ροζ
  Σχήμα: Εξάγραμμο
  Αίσθηση: Άγγιγμα, επαφή
  Αριθμός πετάλων: 12
  Αδένας: Θύμος
  Λέξεις-κλειδιά: Αγάπη, πίστη, ανιδιοτέλεια, θεραπεία, συγχώρεση και ανώτερη σύνδεση
  Θεότητες: Vayu, Isha και Kakini
  Αρχέτυπα: Θετικό: Εραστής (ζει στο παρόν, απολαμβάνει με αγάπη την ερωτική του ζωή και είναι ευτυχισμένος) Αρνητικό: Ηθοποιός (αντιστέκεται από φόβο στα αισθήματα της αγάπης και της οικειότητας)
  Ήχοι: Ερωτική μουσική και ο δονητικός ήχος "YAM."
  Κρύσταλλοι: Αβεντουρίνη πράσινη, Σμαράγδι, Αχάτης πράσινος, Μαλαχίτης, Νεφρίτης, Ουνακίτης, Αλεξανδρίτης, Κοράλλι, Χαλαζίας ροζ, Τουρμαλίνη, Ροδονίτης, Ροδοχρωσίτης, Χρυσόπρασος, Φεγγαρόπετρα, Οπαλίτης, Περίδοτο, Σελεστίτης, Αποφυλλίτης και Χαλαζίας(για όλα τα τσάκρα)
  Αιθέρια Έλαια: Χαμομήλι, Τριαντάφυλλο, Γιασεμί, Σανταλόξυλο, Υλάνγκ-Υλάνγκ, Λεβάντα, Δεντρολίβανο.
  Τροφές για θεραπεία και επούλωση:-Λαχανικά φυλλώδη: σπανάκι, χόρτα, πικραλίδα κλπ. –Λαχανικά: μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, φύλλα σέλινου κλπ. –Ροφήματα: τσάι πράσινο, -Μπαχαρικά & βότανα: βασιλικός, φασκόμηλο, θυμάρι, κόλιανδρο, μαϊντανό
  Μέρη του σώματος: Καρδιά, πνεύμονες, θύμος αδένας, αίμα, λέμφο, κυκλοφορικό σύστημα, χέρια, ώμοι, στήθος και δέρμα

  Χρώμα του το πράσινο και θέση του το κέντρο του θώρακα, με όργανα την καρδιά και τους πνεύμονες. Το τσάκρα της καρδιάς βρίσκεται στο κέντρο των τσάκρα και του σώματος, εξισορροπώντας το σώμα και το πνεύμα, τον υλικό κόσμο με τον πνευματικό κόσμο. Συνδέει, συσχετίζει, ενισχύει και ενδυναμώνει τις σωματικές και τις πνευματικές ενέργειες. Το πράσινο είναι το βασικό χρώμα του τσάκρα. Το πράσινο είναι ο συνδυασμός του κίτρινου χρώματος(ψυχή) και του μπλε(πνεύμα), είναι το χρώμα της φύσης και συμβολίζει την υγεία και την αφθονία, τη δημιουργικότητα και την αρμονία. Ενισχύει την ενέργεια και προσφέρει αναζωογόνηση. Για το τσάκρα της καρδιάς χρησιμοποιείται και το ροζ που συμβολίζει την αγνή αγάπη, τον έρωτα, τις σχέσεις, τον γάμο, τη στοργή, τη συγχώρεση και την επούλωση. Ανιδιοτελή αγάπη, συμπόνια, προσφορά, γενναιοδωρία τα χαρακτηριστικά του. Με ισορροπημένο το τσάκρα της καρδιάς το άτομο παίρνει αποφάσεις και εκπληρώνει επιθυμίες του Ανώτερου του Εαυτού. Ενισχύεται η δυνατότητα της αυτό-ίασης καθώς και η ικανότητα να θεραπεύσει τους άλλους.

  Χαρακτηριστικά Ισορροπημένου Τσάκρα: Άνευ όρων αγάπη, ενσυναίσθηση, αρμονία, αφοσίωση, ενότητα, εμπιστοσύνη, ισορροπία, ελπίδα, θεραπεία & επούλωση, φιλανθρωπία, εξωστρέφεια, αποδοχή, ειρήνη, συγχώρεση, συμπόνοια και εκπλήρωση. Ισορροπημένο τέταρτο τσάκρα σημαίνει αυτό-αποδοχή. Το άτομο δεν είναι αυστηρό με τις ανθρώπινες του αδυναμίες, δεν επικρίνει τον εαυτό του, σέβεται, αποδέχεται και συγχωρεί με αγάπη τα λάθη του και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργεί υγιείς σχέσεις με τους άλλους και να μην αυτοτιμωρείται και εξαρτιέται από προβληματικούς δεσμούς. Είναι σε θέση να αγαπάει άνευ όρων και ταυτόχρονα να διατηρεί τα προσωπικά του όρια. Να είναι ανοιχτός και ειλικρινής με τους ανθρώπους και να συνδέεται μαζί τους, να είναι επιεικείς και να έχει εμπιστοσύνη, πάντα όμως σε ισορροπία και σεβασμό απέναντι στον εαυτό του. Το τέταρτο τσάκρα είναι το δούναι και λαβείν αγάπης, είναι η αίσθηση της συναισθηματικής πληρότητας. Ένα υγιές τέταρτο τσάκρα είναι απαραίτητο για την πνευματική ανάπτυξη και σύνδεση με τον Θεό και όλες τις ανώτερες δυνάμεις. Δημιουργεί υγιείς σχέσεις σε γήινο και πνευματικό επίπεδο. Φέρνει την ολοκλήρωση και την πληρότητα με όλη την ύπαρξη, την απόλυτη εσωτερική ειρήνη και επίγνωση. Άνθρωποι με ισορροπημένο τέταρτο τσάκρα ακτινοβολούν γαλήνη, ειρήνη και αγάπη. Συνήθως έχουν μια άρρηκτη σχέση και αγάπη για τη φύση. Ανεξαρτήτως επαγγέλματος η παρουσία τους ενεργεί ως δίαυλος θεραπείας και επούλωσης.
  Χαρακτηριστικά ανισορροπίας και μπλοκαρίσματος του τέταρτου τσάκρα: θυμός, ζήλια, μοναξιά, θλίψη, μίσος, ο φόβος της προδοσίας και της απόρριψης, τιμωρία, συστολή, απομόνωση, κατάθλιψη. Σε καταστάσεις υπερλειτουργίας το άτομο είναι ευσυγκίνητο, αναποφάσιστο, καταπιεστικό και τείνει να εξαρτιέται από τους άλλους. Όταν υπολειτουργεί γίνεται άπληστο, αλαζόνα, επιπόλαιο, αδιάφορο, τσιγκούνης. Άσθμα και καρδιακά προβλήματα συνδέονται με το 4ο τσάκρα. Οι αρρυθμίες, η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος, η υψηλή χοληστερίνη, προβλήματα με το αναπνευστικό και το διάφραγμα, οι ασθένειες των μαστών (ινώματα & καρκίνος), οι πόνοι στους ώμους και στα χέρια, είναι ασθένειες που σχετίζονται με την ανισορροπία στο τσάκρα της καρδιάς. Οι αναπνοές και οι τεχνικές της γιόγκα ανοίγουν το τσάκρα της καρδιάς και φέρνουν ισορροπία.

  Πρακτικές για εξισορρόπηση και ενεργοποίηση του τσάκρα της καρδιάς.

  Οποιαδήποτε πρακτική και να ακολουθήσετε για να εξισορροπήσετε το τσάκρα της καρδιάς, απαιτεί σαφή πρόθεση, καθημερινή άσκηση και υπομονή!
  -Αποδοχή των συναισθημάτων. Σημαντικό για να απαλλαγεί κάποιος από τα αρνητικά και καταπιεσμένα συναισθήματα του είναι να τα αποδεχτεί. Εξωτερικεύσετε τα συναισθήματα σας, πέστε τα στον εαυτό σας ή γράψτε τα σε ένα χαρτί. Κάντε τα λέξεις. Χρειάζεται να είστε ειλικρινείς και να είναι από καρδιάς. Η απελευθέρωση από φόβους και όρια, η επούλωση των συναισθηματικών πληγών και των αρνητικών αναμνήσεων αν αρκετές φορές είναι επώδυνη, πάντα στο τέλος είναι επουλωτική και μετασχηματιστική. Η πρόθεση δεν είναι να τα διαβάσει κάποιος άλλος, είναι να τα εκφράσετε εσείς, να τα βγάλετε από μέσα σας, να ανακαλύψετε κρυμμένα συναισθήματα, να έχετε επίγνωση τι ακριβώς χρειάζεται να δουλέψετε και τέλος για να νιώσετε ειρήνη και γαλήνη στην καρδιά σας. Το επόμενο βήμα είναι να μην προσκολλάται στα αρνητικά συναισθήματα σας και στο παρελθόν. Φυσικά είναι εύκολο να το λέμε, στην πράξη όμως είναι δύσκολο, για τον λόγο αυτό χρειάζεται και η καθημερινή συνειδητή εργασία. Ακολουθήστε πρακτικές και ασκήσεις που βοηθούν αλλά και που σας αρέσουν και σας ικανοποιούν. Επικεντρωθείτε σε αυτά που μπορείτε να ελέγξετε και να αλλάξετε. Η ενασχόληση και η προσκόλληση σε ανθρώπους και καταστάσεις που δεν μπορούν να αλλάξουν δημιουργούν μόνο συναισθηματικές πληγές και στρες. Αποδεικνύονται χάσιμο ενέργειας και πολύτιμου χρόνου. Ό,τι δεν μπορείτε να αλλάξετε, μην το αφήνετε να σας ελέγχει, προσπαθήστε να το αφήστε, να το ξεχάσετε.
  -Κάντε διαλογισμούς του τέταρτου τσάκρα χρησιμοποιώντας ενεργειακούς κρυστάλλους, όπως Αβεντουρίνη πράσινη, Χαλαζία πράσινο, Χαλαζία ροζ, Σμαράγδι, Νεφρίτη πράσινο, Ουνακίτη, Ροδοχρωσίτη και γενικά πράσινες και ροζ ενεργειακές πέτρες. Κατά την διάρκεια του διαλογισμού ανάψτε πράσινα ή και ροζ κεριά.
  -Διαλογιστείτε στη φύση. Βγείτε για περίπατο τις ημέρες που έχει αεράκι και αφήστε την καρδιά σας να επωφεληθεί από το φυσικό της στοιχείο.
  -Κάντε απαλό μασάζ-επαλείψεις στην περιοχή του στήθους σας με μείγματα ελαίων από τριαντάφυλλο, γιασεμί, υλάνγκ-υλάνγκ, λεβάντα, ή και δεντρολίβανο. έχοντας στο μυαλό σας και στην καρδιά σας το συναίσθημα της καθολικής αγάπης, της θεραπείας και της συγχώρεσης.
  -Φορέστε κοσμήματα με τους κατάλληλους κρυστάλλους κοντά στο κέντρο της καρδιάς.
  -Επαναλαμβάνετε καθημερινά θετικές δηλώσεις όπως “Με αγαπάω”, “Συγχωρώ τον εαυτό μου και τους άλλους”, “Είμαι ευγνώμων για την αγάπη που δέχομαι”, “Είμαι θεραπευτής” και άλλες παρόμοιες δηλώσεις που θα συντάξετε οι ίδιοι και θα σας βοηθήσουν να γεμίσετε με αγάπη την καρδιά σας και τους γύρω σας.
  -Η γιόγκα βοηθάει ιδιαίτερα στο άνοιγμα της καρδιάς. Παρακολουθείστε μαθήματα με τεχνικές και asanas που ενεργοποιούν και εξισορροπούν το τέταρτο τσάκρα.
  -Προσθέστε στην διατροφή σας πράσινα λαχανικά και πίνετε καθημερινά πράσινο τσάι.
  -Συγχωρέστε τον εαυτό σας και τους άλλους. Συνδεθείτε ουσιαστικά με τη φύση και τους ανθρώπους.
  -Ζήστε στο παρόν.
  -Να εκφράζετε συχνά την αγάπη σας, λεκτικά και πρακτικά, στους ανθρώπους που αγαπάτε και εκτιμάται.
  -Ο εθελοντισμός και οι καλές πράξεις πιστεύεται ότι ενδυναμώνουν το κέντρο της καρδιάς και προωθούν την εσωτερική σας γαλήνη.
  -Στην επόμενη δύσκολη συναισθηματική κατάσταση, δοκιμάστε να αντιδράστε από το τσάκρα της καρδιάς. Πάρτε βαθιές αναπνοές, αφήστε κάποια λεπτά(έστω δευτερόλεπτα) να περάσουν, αποστασιοποιηθείτε συναισθηματικά από την κατάσταση και αντιδράστε από την καρδιά σας χρησιμοποιώντας το μητρικό-πατρικό σας ένστικτο.
  -Μην κρίνετε και μην κατηγοριοποιείτε αβίαστα τους ανθρώπους , από την στιγμή που το κάνετε αυτόματα κρίνετε και περιθωριοποιείτε τον εαυτό σας.

  Και να θυμάστε: Η αγάπη θεραπεύει. Η αγάπη στους εαυτούς μας, επιτρέπει και προτρέπει να δημιουργηθεί το συναίσθημα της ανιδιοτελούς αγάπης και στο μοίρασμα αυτού του συναισθήματος με τους άλλους.

  Ότι δίνουμε, εισπράττουμε.

 • 5° Τσάκρα

  5° τσάκρα- Λαιμός/Throat

  Χρώμα του το φωτεινό μπλε και θέση του η βάση του λαιμού, καρωτίδα. Η επικοινωνία, η δημιουργικότητα, η αισιοδοξία, η έμπνευση, ο αυθορμητισμός συνδέονται με το 5ο τσάκρα όταν βρίσκεται σε ισορροπία. Λέγεται ότι το μυστικό της αθανασίας εδρεύει στο 5ο τσάκρα. Όταν η ενέργεια είναι μπλοκαρισμένη, τότε σταματάει η ανάπτυξη και η ωρίμανση, και επέρχεται η φθορά και ο θάνατος. Εξογκώματα ή όγκοι των φωνητικών χορδών, πρόβλημα στη κατάποση, νόσο του θυρεοειδούς, κρυολογήματα και αλλεργίες είναι κάποια από τα συμπτώματα της ανισορροπίας που εμφανίζονται. Όταν υπερλειτουργεί παρατηρείται φλυαρία, αδιακρισία και κουτσομπολιό. Όταν υπολειτουργεί προκαλεί αντικοινωνικότητα, πρόβλημα επικοινωνίας και έκφρασης, καχυποψία, ανειλικρίνεια, συστολή. Το τραγούδι είναι μία καλή τεχνική εξισορρόπησης

  Σανσκριτικό όνομα: Vishuddha

  Προσωνύμιο: Αγνότητα

  Στοιχείο: Αιθέρας

  Πλανήτης: Δίας & Ερμής

  Χρώμα: Μπλε Σχήμα: Μισοφέγγαρο

  Αίσθηση: Ακοή

  Αριθμός πετάλων: 16

  Θεότητες: Ambara , Sadashiva και Shakini

  Αδένας: Θυρεοειδής

  Λέξεις-κλειδιά: Δύναμη του λόγου, αυτό-έκφραση

  Αρχέτυπα: Θετικό: Επικοινωνιακός (μιλά με σαφήνεια και ακεραιότητα, και εκφράζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του με αλήθεια) Αρνητικό: Σιωπηλό παιδί ( φιμωμένο από ντροπή και από φόβο μην το βλάψουν)

  Ήχοι: Τραγούδι

  Κρύσταλλοι: Τυρκουάζ, Σοδαλίτης, Απατίτης, Αμαζονίτης, Άκουαμαρίνα, Αζουρίτης, Κυανίτης, Λαμπραδορίτης, Λάπις Λαζούλι, Όνυχας μπλε, Τοπάζι μπλε, Αχάτης μπλε, Λαριμάρ, Χαλαζίας μπλε και Aqua Aura.

  Αιθέρια Έλαια: Ευκάλυπτο, Φασκόμηλο, Λιβάνι.

  Κατάλληλες τροφές:-Ροφήματα: νερό, χυμούς, αφεψήματα –Φρούτα: μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, ροδάκινα, βερίκοκα κλπ. –Μπαχαρικά & βότανα: αλάτι, λεμονόχορτο Μέρη του σώματος: Θυρεοειδής αδένας, οισοφάγος, λαιμός, λάρυγγας, αμυγδαλές, στόμα και δόντια

  Χαρακτηριστικά Ισορροπημένου Τσάκρα: Επικοινωνία, ακεραιότητα, αλήθεια, ειρήνη, δημιουργικότητα, απελευθέρωση από το παρελθόν, μάθηση και αυτό-έκφραση.
 • 6ο Τσάκρα

  6ο τσάκρα- Τρίτο Μάτι/Μέτωπο/Third Eye/Brow

  Το λουλακί είναι το χρώμα του και βρίσκεται ανάμεσα στα φρύδια. Ιγμορίτιδα, ημικρανίες, προβλήματα όρασης προκαλούνται σε καταστάσεις ανισορροπίας. Όταν δεν ρέει ελεύθερα η ενέργεια τότε παρατηρείτε σύγχυση σκέψης, αδυναμία, μειωμένη δεκτικότητα σε νέες ιδέες και κάποιες φορές παρουσιάζονται βαριές ασθένειες, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας. Σε κατάσταση όμως ισορροπίας συνδέεται με τη διορατικότητα, την διαίσθηση, την αντικειμενικότητα, τη φαντασία, τη σοφία, τη διαύγεια και την αντίληψη. Όταν υπερλειτουργεί προκαλεί ψευδαισθήσεις, εμμονές, εφιάλτες και παραισθήσεις. Όταν υπολειτουργεί έχουμε νωθρότητα και επιπολαιότητα. Είναι πολύ σημαντικό να είναι σε ισορροπία τα προηγούμενα πέντε τσάκρα. Διαλογισμός, προσευχή, θετικές προβολές και ημερολόγιο ονείρων είναι κατάλληλες ασκήσεις εξισορρόπησης.

  Σανσκριτικό όνομα: Ajna

  Προσωνύμια: Διοίκηση, Εξουσία

  Στοιχείο: Φως

  Πλανήτης: Ποσειδώνας

  Χρώμα: Λουλακί-Indigo

  Αριθμός πετάλων: 2

  Θεότητες: Απόλλων, Θέμις, Ίρις, Μορφέας, Εκάτη , Shakti Hakini, Krishna, Paramasiva, Isis, Belenos

  Αδένας: Υπόφυση

  Λέξεις-κλειδιά: Ιδέες, εμπνεύσεις, οράματα, ανώτερα μηνύματα

  Αρχέτυπα: Θετικό: Διαισθητικός (διορατικότητα και γνώση) Αρνητικό: Πνευματώδης (εγωιστική ανάλυση και κρίση) Ήχοι: Κλασσική μουσική

  Κρύσταλλοι: Αμέθυστος, Αγγελίτης, Αποφυλλίτης, Φθορίτης, Λαμπραδορίτης, Λάπις Λαζούλι, Αλεξανδρίτης, Κυανός Σοδαλίτης, Ζαφείρι, Αζουρίτης, Οπαλίτης, Χαλαζίας καπνώδης, Τουρμαλίνη και Apache.

  Αιθέρια Έλαια: Βανίλια, Γιασεμί, Γλυκάνισο, Καρύδα, Jojoba.

  Τροφές για ενίσχυση της διόρασης:-Φρούτα: βατόμουρα, μαύρα μούρα, σταφύλια. –Ροφήματα: κόκκινα κρασιά και χυμό σταφυλιών. –Μπαχαρικά & βότανα: λεβάντα, παπαρουνόσπορο, αρτεμισία. Μέρη του σώματος: Υπόφυση, εγκέφαλος, νευρικό σύστημα, αυτιά και μάτια

  Χαρακτηριστικά Ισορροπημένου Τσάκρα: Σοφία, γνώση, διαίσθηση, διορατικότητα, κατανόηση και φαντασία.
 • 7ο Τσάκρα

  7ο τσάκρα- Κορώνα/Στέμμα/Crown

  Βιολετί το χρώμα του και η κορυφή του κεφαλιού, η θέση του. Νευρικές και ψυχικές διαταραχές είναι τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το 7ο τσάκρα μιας και συνδέεται με το νευρικό σύστημα. Όταν υπερλειτουργεί παρατηρείται σύγχυση και εξάρτηση σε μεταφυσικά φαινόμενα. Όταν η ενέργεια δεν ρέει ελεύθερα, τότε υπάρχει αποσύνδεση από τον Θεό/Ανώτερο Εαυτό. Όταν υπολειτουργεί τότε υπερτερεί η λογική και παρατηρείται ξεροκεφαλιά. Σε καταστάσεις όμως ισορροπίας τότε το άτομο αποκτά φώτιση, ελεύθερη βούληση, ενισχύεται η αντίληψη του και οδηγείται στην αυτοπραγμάτωση.

  Σανσκριτικό όνομα: Sahasrara

  Προσωνύμιο: Χίλια Πέταλα

  Στοιχείο: Σκέψη

  Πλανήτης: Ουρανός

  Χρώμα: Μωβ-Βιολετί & Λευκό

  Αριθμός πετάλων: 1000

  Θεότητες: Δίας, Shiva, Varuna, Ama-kala, Odin, Nut, Enki, Inanna, Mimir, Ennoia

  Αδένας: Επίφυση

  Λέξεις-κλειδιά: Θεός, Όλον Φως, Θεία Πηγή, Σύμπαν, αυτογνωσία

  Αρχέτυπα: Θετικό: Δάσκαλος (εξουσία, συνείδηση, αναγνώριση της Θείας Πηγής) Αρνητικό: Εγωιστής (ναρκισσιστική προσωπικότητα, αλαζονεία και αχαριστία)

  Ήχοι: Σιωπή

  Κρύσταλλοι: Αμέθυστος, Αγγελίτης, Αποφυλλίτης, Χαλαζίας, Μολδαβίτης, Ηλιόλιθος, Χαλαζίας καπνώδης, Ασήμι, Χρυσός, Κεχριμπάρι, Διαμάντι, Κιτρίνη, Απατίτης.

  Αιθέρια Έλαια: Λιβάνι, Μύρο, Τριαντάφυλλο, Λωτός.

  Τροφές για καθαρισμό του πνευματικού κέντρου της ανώτερης επικοινωνίας:-Νηστεία & αποτοξίνωση. –Βότανα και θυμιάματα για εισπνοή: φασκόμηλο, λιβάνι, σμύρνα, άρκευθος. Μέρη του σώματος: Επίφυση, κεντρικό νευρικό σύστημα, μύες, οστά και μαλλιά

  Χαρακτηριστικά Ισορροπημένου Τσάκρα: Πνευματικότητα, ομορφιά, πνευματική σύνδεση, ευδαιμονία και διαχρονικότητα.